Scroll down
Duinenhof icon

Een vakantiewoning kopen in Nederland en de btw recupereren, kan dat? Jazeker.

In Nederland gelden btw-maatregelen die het mogelijk maken om de btw op de aanschaf en de overige kosten in verband met de woning te recupereren.

Ook niet-Nederlanders die er een vakantiewoning aanschaffen, privé of via vennootschap, kunnen van deze maatregelen gebruik maken.

Met een btw-tarief van 21% bij aankoop en een tarief van 9% bij verhuur kan dit een behoorlijk voordeel opleveren.Van zodra u de aangekochte vakantiewoning wenst te verhuren, kan u aangemerkt worden als ondernemer voor de btw en bijgevolg de btw gedeeltelijk of volledig terugvragen.

Dit geldt niet als u de woning hebt gekocht voor alleen privégebruik. Gebruikt u de vakantiewoning zowel voor verhuur als voor eigen gebruik, dan is er sprake van gemengd gebruik. U moet in dat geval de betaalde btw splitsen in een deel dat u mag terugvragen en een deel dat u niet mag terugvragen.

U mag de btw die u heeft betaald bij de aankoop van de vakantiewoning terugvragen als u voldoet aan enkele voorwaarden:

• De vakantiewoning is tenminste 140 dagen per jaar beschikbaar voor de verhuur. Er wordt dus gekeken naar de beschikbaarheid, de daadwerkelijke verhuur heeft u uiteraard niet in de hand. Is de vakantiewoning minder dan 140 dagen per jaar beschikbaar voor de verhuur is er geen teruggave mogelijk.

• De vakantiewoning is tenminste voor een periode van 10 jaar beschikbaar voor de verhuur. In de BTW bestaat een herzieningsregel voor onroerend goed, deze werkt als een correctie van 10% per jaar. Als u het gebruik van de vakantiewoning wijzigt of de vakantiewoning verkoopt binnen de 10 jaar zal de teruggegeven BTW herzien worden. Na 10 jaar is herziening niet meer mogelijk en blijft de teruggegeven BTW definitief verworven.

Voor meer informatie en enkele concrete voorbeelden, lees het volledig artikel.

 

Enkele concrete voorbeelden? Klik op de link en lees het volledige artikel (pdf).


Lees meer